Foto: Fabian Blank / Unsplash
På tide å ta grep for å styrke din personlige økonomi, spare mer og få mer økonomisk trygghet? Ta din økonomi til neste nivå med disse 18 rådene.
Den ubevisste forbruker faller lett i fellen for å la kortsiktige følelser og falske behov styre hvor økonomien går. Vær bevisst og ta kontroll over din egen personlige økonomi. Styrk økonomien, spar mer og få mer økonomisk trygghet ved å ta grep i den retningen du ønsker å ta økonomien din!
I dette innlegget har jeg samlet 18 gode råd, som jeg selv bruker, og som du kan bruke for å ta grep om din økonomi og virkelig styre den i den retningen du ønsker. Din personlige økonomi er et prioriteringssystem. Ofte dessverre, gjør vi ubevisste kortsiktige prioriteringer basert små følelsesmessige behov i hverdagen, som igjen former dårlige vaner som avler mer usunt forbruk.
Løft blikket og se lenger fram. Hva ønsker du egentlig å prioritere i livet? Hva gir deg langvarige gleder og gode minner? Bruk økonomien som det verktøyet det egentlig er og prioriter det som betyr mest for deg, både for hverdagen og for resten av livet. Ta kontroll over økonomien og bruk den til å prioritere deg fram til den livsstilen du egentlig ønsker deg.
-
Få full oversikt over økonomi og forbruk
Før du begynner jobben med å styrke økonomien, er det viktig at du får oversikt over hva du har å jobbe med her. Har du gjeld? Betalingsanmerkninger? Hvordan står det til med kredittscoren din? Hvordan står det til med forbruket? Hvor renner pengene ut? Hvor er det mest å vinne på å fokusere innsatsen? Ta gjerne ut kontoutskrifter fra alle kontoer og kort hvor pengene kommer inn eller ut. Kategoriser alt sammen, her kan det også være lurt, i tillegg til en kategori og dele de inn i grad av nødvendighet for eksempel: «Må ha», «Kjekt å ha» og «Ren sløs». Finn ut hvor mye du bruker hver måned, hvor mye du har til overs etter «Må ha» og ikke minst hvor stor andel som havner i «Kjekt å ha» og «Ren sløs». Dette er ditt sparepotensiale!
-
Begynn med de store utgiftene som bolig og transport
Nå kan du gå i gang med den kjekke jobben, nemlig å begynne å kutte i utgiftene. Jeg vil gjerne utfordre deg til å begynne å se det store bildet først, der hvor hovedandelen av pengene går, nemlig bolig og transport. Du trenger ikke å flytte eller å selge bilen med en gang, men det er viktig å være bevisst på disse utgiftene. Ofte kan små justeringer i disse kategoriene gjøre underverker for økonomien.
-
Kutt ned på de faste utgiftene som banktjenester, strøm, telefoni og forsikringer
Deretter følger gjennomgangen av alle de faste utgiftene. Med tiden har vi en tendens til å samle opp stadig flere faste utgifter, som uten at vi merker det melker litt av kontoen hver måned. Strømmeabonnementer, nettavis abonnementer, dyr strømmeleverandør, mobil, forsikringer, boliglånsrenter, treningabonnementer etc. Til sammen blir dette ofte en hel del hver måned. Finn ut hvor mye som går ut i faste utgifter hver måned og igjen kategoriser de i «Må ha», «Kjekt å ha» og «Ren sløs». Gå deretter løs på de i denne rekkefølgen:
Kan utgiften kuttes helt? – Ofte kan det dukke opp glemte faste utgifter som rett og slett kan kuttes helt ut uten at det merkes på kroppen (Ja, sikter til trenings abonnementet du ikke bruker)
– Hvis nei, kan den reduseres? – Betaler du for mye? Tilbyr noen andre konkurrenter bedre vilkår? Ta en gjennomgang av alle faste utgiftene og se om noen konkurrenter tilbyr bedre priser og renter.
– Hvis nei, ok inntil videre – Om den verken kan kuttes eller reduseres så er det helt greit, men hvil ikke på laurbærene av den grunn. Ta deg gjerne en årlig runde i faste utgifter, ting kan endre seg, både i ditt behov og hvilke priser og tjenester som tilbys.
-
Lag et godt og strukturert oppsett for din økonomi
Med tiden er det lett for at det blir rot i oppsettet for din økonomi og kanskje hadde du ikke et gjennomtenkt system fra start. Fokuser på å tegne opp hvordan du ønsker at pengestrømmen skal gå gjennom systemet ditt (Husk å ta hensyn til punkt 9 her). Hvor skal inntekten komme inn? Hvor skal den strømme herfra? Ha gjerne et enkelt og oversiktlig oppsett, og finn bankene som tilbyr de beste vilkårene for hva du trenger. Boliglånet bør du ha det hvor boligrenten er minst, sparekontoen der hvor du får høyest rente og forbruket der du har minst gebyrer
I tillegg til å finne en god struktur på pengestrømmen, kan det også være lurt å finne en god struktur på hvordan du skal holde oversikten over forbruket ditt. Her kan du f.eks har en månedlig oppdatering hvor du ser på det faktisk forbruket, inntekten, hvor mye penger spart etc. i et excelark. Eller du kan gå enda nøyere til verks og begynne å budsjettere. Finn en struktur som passer deg og som du faktisk kommer til å gjennomføre.
-
Kutt ned på matutgiftene uten å spise dårligere
Matutgiftene kan raskt løpe løpsk om du ikke har litt struktur her. Her kan det fort være mye penger å spare på å være litt mer bevisst på hva, hvor og hvordan du handler maten din. Stikkordet her er Planlegging. Planlegg hva du skal handle, basert på hvilke matvarer du allerede ha (som lar deg kombinere til nye middager), handle få ganger, kjøp ting som er på gode tilbud, ikke handle sulten, bruk opp maten du faktisk handler og mange flere tips. Selv kuttet vi matvarebudsjettet drastisk og fikk samtidig sunnere kosthold, les mer her:
-
Betal ned eventuell dyr gjeld
Hvis du har dyr gjeld, og da mener jeg type «drittgjeld» med usannsynlig høy rente. Så bør det å bli kvitt drittgjelden være ditt første økonomiske mål. Denne holder deg rett og slett tilbake og du har universets sterkest kraft mot deg. Bli kvitt den fort som fy, om du så må leve utelukkende på «Må absolutt ha» postene.
-
Spar opp en solid buffer
Hvis du ikke allerede har penger på en sparekonto, så bør du fokusere på å få spart opp en solid buffer. Dette er minstekravet for en god og trygg økonomi. En økonomisk buffer skal hjelpe deg i å stå imot livets små og store uforutsette hendelser, om det så er ødelagt vaskemaskin, bulk i bilen eller plutselige store legeutgifter. Du vet aldri hva som kan ramme deg. En buffer gir deg tryggheten i det uforutsette.
-
Reis billigere og få mer opplevelse igjen for pengene
Lets face it, det er kjekt å reise. Det synes jeg også, og jeg og samboeren har reist mye de siste årene. Dette er en stor utgiftspost, men heldigvis går det også an å ta grep her som ikke nødvendigvis betyr at du må reise mindre, men heller at du får mer for pengene. Av en eller annen grunn har vi en tendens til å ta ferie fra økonomisk bevissthet også når vi reiser. Men hvis du pakker ned litt økonomisk vett i bagasjen, så kommer du ofte mye lengre med lommeboken. I innlegget under her har jeg samlet mange gode råd for hvordan du kan reise billigere og få mer opplevelse igjen for pengene:
-
Betal deg selv først, alltid!
Skal du styrke økonomien din, spare mer og sørge for økonomisk trygghet, så bør dette være det første økonomiske prinsippet du tar til deg – Betal deg selv først! Istedet for å se hvor mye som er igjen til sparing på slutten av måneden (etter du har forbrukt og betalt alle andre), så sparer du heller på lønningsdag hver måned. Dermed kan du bruke resten med god samvittighet og du gir deg selv mindre mulighet til å la forbruket ese ut i sløseri.
-
Finn ut hva du vil oppnå med økonomien din
En ting er å styrke økonomien og få fart i den, en annen er å være bevisst på det større bildet i hva du ønsker med livet? Økonomien din er bare et verktøy, et slags poengsystem hvor du fordeler poengene etter hva du ønsker å prioritere i livet og hva du synes er viktig. Hvis du ikke er bevisst på noen retning så bærer ofte en økonomi preg av å tilfredsstille de kortsiktige følelsesmessige behovene i hverdagen, som igjen kan utvikle seg til dårlige vaner hvor du fortsetter i samme spor som igjen gir deg de samme dårlige impulsene. Finn ut hva du vil med økonomien din. Økonomisk trygghet, frihet og muligheter? Reise mer? Bryllup? Større hus?
-
Sett deg et ambisiøst sparemål
Basert på retningen du ønsker å ta med økonomien din er neste steg å sette deg et realt ambisiøst sparemål. Et mål å strekke seg etter og som motiverer deg til å prioritere riktig i hverdagen. Sett et konkret mål, f. eks et visst beløp på sparekonto innen året er omme, eller lignende. Straks du har målet klart, er det bare å hive inn penger hver gang det er noe til overs eller du får inn noe ekstra. Et sparemål kan raskt sette i gang kreativiteten i få inn ekstra inntekter!
-
Invester og la pengene jobbe for deg
I et langsiktig perspektiv er kanskje dette et av de aller viktigste rådene du får her. Forskjellen på å spare i aksjefond kontra å spare på en sparekonto med lav rente er nesten ikke merkbar i et det korte bildet, men når du ser 10-20-30 år fram i tiden gjør det en helt vanvittig stor forskjell.
For å illustrere dette tar jeg et enkelt eksempel med 100 000 kr på en sparekonto med rente på 2% og potensiell avkastning i aksjefond på 9 % årlig. Etter 1 år er ikke forskjellen veldig stor, etter 30 år derimot sitter du igjen med 1,3 millioner mot 181 000 kroner på sparekonto:
Spareform Årlig 1 år 5 år 15 år 30 år Sparekonto 2 % 102 000 kr 101 400 kr 134 500 kr 181 100 kr Aksjefond 9 % 109 000 kr 153 900 kr 364 200 kr 1 326 700 kr -
Ta iniativ på jobben og lær deg nyttige ting
For å få en sterkere økonomi, kunne spare mer og ha mer økonomisk trygghet så kommer du ikke foruten at inntekten din spiller en veldig stor rolle her. Heldigvis er det mye du kan gjøre for å øke inntekten din på sikt. Du kan selvsagt jobbe overtid, ta ekstra jobber og alt der. Men det mest effektive er kanskje å heve kompetansen din, ta mer initiativ, lære nyttige ting som kan gjøre deg mer ettertraktet og kanskje til og med uunnværlig i jobben. Da har du veldig sterke kort for å øke lønnen din og få nye stillinger og jobber. Ihvertfall har dette fungert godt for meg, ikke minst kan det gi mer spennende oppgaver. De som ikke tar noe initiativ ender gjerne opp med oppgavene ingen andre ønsker å ta i.
-
Skap nye bi-inntekter fra dine hobbyer
En annen måte å øke inntekten din er å skape nye inntektskilder basert på hobbyer du har. Det er veldig enkelt å starte opp noe og prøve seg som hobbygründer i dag, har du en kveld og noen hundrelapper så kan du starte din egen nettside hvor du kan begynne å tjene penger på hobbyen din (Hvordan skape inntekt fra blogg). Jeg tjener f. eks litt penger gjennom denne og flere andre blogger. Det beste med denne inntekten er at alt sees på som en bonus og kan gå 100% til sparemålet jeg har sett meg.
Les også: Du trenger ikke å si opp jobben, prøv deg som hobbygründer først
-
Selg ting du ikke bruker på Finn
Dette rådet høres kanskje ikke så stort og viktig ut, men det å selge ting du ikke trenger på Finn har flere positive effekter på økonomien, foruten pengene du får inn. Du får ryddet opp i tingene dine, får mer plass til å boltre deg (og kanskje dermed mindre behov for å stadig flytte til større og dyrere bolig?), færre ting som krever tid, penger og energi i vedlikehold og når du går gjennom alle tingene dine og kvitter deg med det du ikke trenger så setter du også gjerne større pris på de tingene du har igjen, noe som bringer oss til neste punkt.
-
Vær takknemlig over det du allerede har
Å sette pris på det du allerede har, er den største stopperen for unødvendig forbruk. Mange kjøp gjøres ikke basert på mangel på ting eller et faktisk behov, men mer en søken etter noe. Folk leter til og med etter et behov de egentlig ikke har ved å bare vandre rundt på kjøpesentre for å lete etter noe de har lyst på. Sett heller større pris på det du allerede har og tenk gjennom om du egentlig trenger så mye mer. På denne måten er det også lettere
-
Vent med å heve «levestandarden»
Før jeg i det hele tatt var ferdig med studiene ble jeg overrasket over hvor mange rundt meg som kjøpte bil, leilighet og mer til i forventning over den nye lønnen som nå skulle komme. Jeg, vel jeg bodde videre i kollektiv jeg et års tid og hadde nesten det samme budsjettet jeg hadde hatt som student (Bare betraktelig mer til mat). Led jeg på noe vis? Absolutt ikke, jeg hadde jo hatt det fint sånn i mange år så bare den ekstra gode maten satte jeg jo umåtelig pris på. Det er godt å heve levestandarden innimellom, men ikke forhast deg. Du kan spare mye på å ha det slik du har det bare litt til, selv om du fikk en høyere lønn. Mellomlegget kan du kaste rett mot sparemålet ditt.
-
Neste steg – Raid økonomien med 100 sparetips
I rådene over har du allerede et livslangt prosjekt! Men hvis gnisten virkelig er tent og du har det gøy med den nye sparesporten, så har jeg samlet 100 sparetips i lenken under her som du kan bruke til å få idéer til hvordan du kan raide videre for å stadig forsterke din økonomi og få sparekontoen til å vokse: