Eksamensdagen kan fort oppleves som en dommedag, hvor hele semestert avgjøres i løpet av noen få timer. Her er noen gode tips til hvordan du kan gjøre ditt beste på eksamensdagen.
Les også: 9 gode råd for den travle eksamenstiden
Med et sted mellom 40-50 gjennomførte eksamener hittil i mitt liv, har jeg god kjennskap til hvor viktig det er å være godt forberedt til en eksamen. Men det er ikke alltid det hjelper å være godt forberedt, du skal faktisk prestere under selve eksamen også. Et helt semester skal gjerne avgjøres i løpet av noen få timer, da er det viktig å ha hodet på riktig plass under disse timene. Her er noen gode råd til hvordan du kan prestere best mulig under eksamen.
Tips: Superstudent (Boken til høyre her) er en perfekt bok for deg som vil gjøre det bedre på eksamen!
1. Gjør alt klart kvelden før
Pakk sammen og sjekk gjennom at du har alt du trenger allerede kvelden før. Å forsove seg, komme på eksamen med manglende kalkulator eller andre essensielle hjelpemidler eller kanskje til og med møte opp på feil plass til feil tid kan by på unødvendig mye stress og en dårlig start på eksamen. Pakk klart, sjekk at du har alt, still klokken og slapp så av, du er nå klar for morgendagen.
2. Vær utvilt på eksamensdagen
Med stort pensum og liten tid, kan det være fristende å ofre litt søvn og forskyve døgnrytmen for å presse inn nok lesetid. Dette er kanskje ikke en veldig god strategi, særlig ikke rett før eksamen. Ifølge søvnspesialist Bjørn Bjorvatn ved Bergen Søvnsenter, vil dårlig søvn og forskjøvet døgnrytme kunne påvirke prestasjonen under eksamen. Både læring og hukommelse er nemlig avhengig av god søvn (1). Bjorvatn påpeker imidlertid at det ikke nødvendigvis er slik at lengre søvn fører til bedre prestasjoner, da for lang søvn kan virke sløvende.
Sørg derfor å være godt utvilt på eksamensdagen. Kanskje dette innebærer å ta seg en rolig kveld med liten pust i bakken eller tur ut i frisk luft kvelden før? Uansett, slapp av og sov godt!
3. Spis en god frokost
Vi har vel alle hørt at frokosten er det viktigste måltidet i løpet av dagen, og sjelden er det så viktig som før en eksamen. Likevel er det nok lett å synde her, enten med å droppe det eller å ta en rask og usunn matbit. Å spise en god og riktig frokost vil kunne være avgjørende for din konsentrasjonsevne under eksamen ifølge Katja Jackson i DK Sunhed. Her peker hun på at studier har vist en klar sammenheng mellom frokost og din konsentrasjonsevne, hukommelse og evne til å løse oppgaver (2). Kvaliteter som er veldig grei å ha under eksamen.
Sørg for å få i deg en god og solid frokost. Denne bør bestå av matvarer med langsomme karbohydrater. Dette kan for eksempel være en skål med havregryn, yougurt med müsli og frukt eller grovbrød med ost. Å ta seg tid til å nyte god frokost før eksamen vil også kunne gjøre at du slapper mer av.
4. Mellommåltider og vann under eksamen
Det er ikke bare frokosten som er viktig for prestasjonen din under eksamen. Du trenger påfyll underveis for å holde konsentrasjonen og hukommelsen på et best mulig nivå. Her bør du ifølge Jackson (2) unngå sukkerrik mat, da dette vil få blodsukkeret til å stige raskt for så å falle igjen, noe som igjen påvirker konsentrasjonen din. Ta deg heller en håndfull nøtter eller rosiner, bananer eller kanskje rå grønnsaker som brokkoli eller lignende. (Merk at det kanskje ikke er veldig populært om du knasker på gulrøtter under eksamen.)
I tilegg til å ha påfyll av mat under eksamen er det veldig viktig at du får i deg nok væske. Drikk vann, helst før du blir tørst. Med en gang du begynner å bli litt dehydrert vil dette påvirke prestasjonen din markant. Ha en stor vannflaske med deg og bruk den hyppig!
Our study, and other previous work, suggests that while people may think constant task-switching allows them to get more done in less time, the reality is it extends the amount of time needed to carry out tasks and leads to more mistakes. |
5. Logg av sosiale medier i tiden før eksamen
Okei, denne er kanskje litt for sent å gjøre noe med når du har kommet til selve eksamensdagen, men dette burde heller ikke være noen overraskelse. Ifølge et studie utført av Professor Paul Kirschner (3) vil nemlig de som bruker facebook under eksamenslesingen gjøre det hele 20 % dårligere på eksamen enn de som ikke gjør det. Så logg deg av og fokuser på eksamen istedet!
6. Vær forberedt på eksamenssituasjonen
Du husker kanskje selv hvor nervøs du var før din aller første eksamen og hvordan dette påvirket din egen prestasjon. Jo flere eksamener du har jo tryggere blir de fleste på situasjonen og klarer å prestere bedre. Ifølge Penny Vernon som er psykolog, har studert angst og har i over 10 år har jobbet tett med studenter i eksamensforberedelse, er det en tydelig sammenheng mellom hvor kjent situasjonen er og nervøsiteten og at denne nervøsiteten påvirker evnen til å prestere under selve eksamen (4).
For å forberede deg på eksamenssituasjonen foreslår Vernon at du visualiserer eksamenssituasjonen på forhånd og fokuserer da på at du er avslappet, klarer å tenke klart og at du lykkes under eksamen. Med enhver visualisering blir den bedre jo flere detaljer og sanser du greier å innvolvere. Her kan det kanskje være lurt å gjennomføre en eller flere «generalprøver» hvor du gjennomfører hele eksamenssett som om det skulle være eksamen.
7. Ha for deg klare løsningsmetoder
Når du kommer på eksamen vil du helt klart ha en stor fordel om du har en helt klar oppskrift på hvordan du skal løse ulike type oppgaver. Det er selvsagt mer aktuelt for noen eksamenstyper enn andre, men ha uansett en klar idé på forhånd om hvordan en oppgave skal løses og hva som forventes av en løsning. Har du en slik oppskrift klart for deg, så vil du ofte ha mye lettere for å gå i gang med en oppgave og gjennomføre den på en god strukturert og metodisk måte. Dette vil du også kunne spare mye tid på ved at du gjerne raskt skjønner hva de vil frem til i oppgaven.
Den beste måten, etter min erfaring, til å innarbeide slik metoder er å løse mange eksamenssett og se på løsningsforslagene for finne mønsteret i forskjellige typer oppgaver. Skriv opp dine egne metoder med spesifikke steg basert på dette.
8. Få oversikt over eksamen, lag slagplan og les oppgavene nøye
Du har kommet til selve eksamenslokalet, du er godt utvilt, har spist en god frokost og er godt forberedt på selve eksamenssituasjonen. Nå har du fått utdelt eksamenen og er klar til å prestere ditt beste, men hvor skal du starte? Det kan være fristende å hoppe rett inn i den første oppgaven og ta resten som det kommer, men av egen erfaring vil jeg si å få god oversikt og legge en liten slagplan over gjennomføringen fort kan bli noen velbrukte og verdifulle minutter. Dette gjør at du er mer forberedt på hva som kommer, hvordan du disponerer tiden og ikke minst forbereder du og setter i gang underbevisstheten på det den har i vente. Og nettopp denne følelsen av å være forberedt kjenner du kanskje igjen fra punkt 6.
Les også nøye gjennom oppgaven før du kaster deg i den, jeg kjenner til mange tilfeller hvor medstudenter har hoppet ivrig inn i oppgaven uten å ha lest den nøye nok og endt opp med å svare på noe helt annet enn de skulle. Ikke bruk opp tiden på å svare på noe du ikke bedt om å svare på.
9. Når jernteppet henger tungt over deg
Å plutselig stå fast i en oppgave på en eksamen kjenner vel kanskje de aller fleste seg igjen i. I slike situasjoner kan det være lett for å bli stresset og begynne å henge seg opp i den aktuelle oppgaven og dermed bruke unødvendige mye tid, som igjen går utover resten av eksamen. Vær derfor forberedt på at du kan havne i en slik situasjon og ha en plan for hva du skal gjøre når det inntreffer.
Et godt tips, avhengig av type oppgave, vil være å idémyldre litt løst for deg selv på et ark. En slik idémyldring kan plutselig få det til å løsne i hukommelsen. Men hvis du fortsatt sitter fast, så hopp videre. Du er nemlig utstyrt med en underbevissthet som jobber videre med oppgaven mens du konsentrerer deg om noe annet. Når du da kommer tilbake til oppgaven kan løsningen eller veien videre plutselig virke innlysende.
Hvis du fortsatt skulle sitte fast, så skriv i det minste ned noe om hva du tenkte. I beste fall får du noen poeng av en snill sensor, i verste fall får du ingen uttelling, uansett ikke verre enn om du ikke skrev noe. (Med mindre du har en eksamensform som gir minuspoeng for gale svar).
10. Pust ut og slapp av
Å være litt stresset kan være en fordel under eksamen, det holder deg skjerpet, men ikke glem å puste! Senk skuldrene, slapp av og pust dypt. Det er tross alt bare én eksamen, du kan tross alt bare gjøre ditt beste der og da, og om det ikke skulle være godt nok så er det verken verdens undergang eller din undergang.
Believe you can and you’re halfway there. – Theodore Rosevelt
Kilder brukt i denne artikkelen:
1. Slik påvirker sønen eksamensresultatene (Studenttorget.no)
2. Spis dig til en bedre eksamen (DR.dk)
3. Using Facebook ‘can lower exam results by up to 20%’ (Dailymail.co.uk)
4. Managing Test Anxiety Part I: Reducing Anxiety (NASBA)