Å komme i gang med noe kan ofte være et utfordring i seg selv. Kanskje kan oppgaven virke stor og overveldende? Kanskje er det noe du egentlig ikke har så lyst å gjøre, men som du må på veien mot målet ditt? Eller kanskje du rett og slett bare har mange andre distraksjoner som er mer interessante. Her er ihvertfall seks enkle tips som vil hjelpe deg å komme i gang, men bare hvis du faktisk gjør det som skal til.
Les også: Den beste måten å drepe en god idé er å tenke og planlegge den ihjel
Sliter du med å komme i gang med en oppgave eller rapport som skal inn? Eller kanskje det er eksamenslesingen som utsettes? Skulle du egentlig ha vært på trening nå? Eller er det kanskje noen gjøremål du burde gjøre, men som du ikke kommer helt i gang med? I så fall er du ikke alene. Det å komme i gang er ofte en stor utfordring, særlig hvis oppgaven føles som en nødvendig nødvendighet på veien mot et mål. Jeg har selv vært der, og jeg er der fortsatt både titt og ofte, men jeg har funnet mye hjelp i disse enkle tipsene for å komme i gang. Jeg utsetter ting mindre enn før og er generelt flinkere til å komme i gang. For det gjelder egentlig bare å komme i gang, veien videre er som regel mye enklere.
1. Sett av tid til det du skal gjøre
Sett av tid til det du skal komme i gang med, tid som er dedikert utelukkende til det du skal gjøre. I denne perioden har du ikke lov til å gjøre noe annet enn å fokusere fullt og helt på den oppgaven du har foran deg. Til gjengjeld kan du holde på med det med god samvittighet uten at andre gjøremål gnager og heller henger over deg. Sliter du med å komme i gang med trening fordi det er så mye annet du må gjøre? Prioriter og sett av tid til trening på et visst klokkeslett noen dager i uken. Sliter du med å komme i gang med en oppgave som skal inn? Si til deg selv mellom klokken X og Y, er oppgaven det eneste som finnes for meg.
2. Legg til rette for deg selv
For å gjøre det lettere for deg selv i å komme i gang er det viktig at du legger til rette for deg selv og det du skal komme i gang med. Rydd unna distraksjoner, slå av internettet, gjør research eller legg frem treningsklære og utstyr. Gjør rett og slett alt klart til du skal begynne, slik at det eneste du trenger å gjøre er å, vel, begynne! Dette er også et veldig godt råd for å komme i gang med noe om morgenen. Gjør alt sammen klart for deg selv kvelden før slik at det nesten blir vanskeligere å sette i gang enn å la være. Tar du på deg treningsklærene, så er veien til trening plutselig mye kortere.
3. Del opp i mindre deler og aktiviteter
En stor motivasjonsdreper er å fokusere på størrelsen på en oppgave. Når noe virker overveldende stort, så er det også mye tøffere å komme i gang med det. Del opp oppgaven du har foran deg opp i mindre håndterbare deler, og gjerne til aktivitetsnivå. Bestem deg for de 3 neste stegene du må ta for å komme godt i gang eller i det minste for å komme noen steg nærmere målet ditt. Har du først tatt ett steg så følger gjerne den andre foten etter. Det kalles å gå, og det gjør du hver eneste dag uten at du fokuserer på de lange avstandene du tilbakelegger.
4. Planlegg, men ikke for mye…
Å planlegge er viktig for å få en oversikt over de aktiviteter som må utføres og når for å lykkes. Har du delt opp oppgaven i mindre deler og planlegger litt når du skal og kan gjøre de, så vil det være motiverende i den forstand at du ser veien mye klarere. Men ikke fall i fellen av å planlegge for mye og for lenge. Det finnes nok av tilfeller av de som har planlagt noe ihjel og aldri egentlig kommet i gang med å faktisk realisere disse planene. Dette er særlig typisk for perfeksjonister som strever etter å få alt riktig med en gang. Tenk alt du kunne gjort i løpet av den tiden du brukte på å planlegge!
5. Motiver deg selv
Å se for seg det ferdige resultatet og visualisere hvordan det vil bli og hvor godt det vil føles når du er ferdig med det du skal gjøre, er en utmerket motivator. Visualiser at du er ferdig og ser tilbake og er takknemlig på deg selv og den innsatsen du la inn. Men husk, det blir ingen ferdige resultat uten at du faktisk begynner! Gjør din fremtidige jeg en stor tjeneste og kom i gang nå! Du vil for alltid være deg selv takknemlig. Hvis det er mulighet for det, så er det også en god idé og begynne med det som er kjekkest og mest interessant. Da er det mye lettere å komme i gang. Er det f. eks noen kapitler du liker bedre enn andre i eksamenspensumet, så les disse først!
6. Hopp i det!
Dette er vel uten tvil det viktigste tipset. For det pleier som regel ikke å være verre enn å faktisk bare komme i gang. I de aller fleste tilfeller er det starten som er verst, og derfor utsetter vi det gjerne også. Men hvis du bare kommer i gang, NÅ! Så vil det å fortsette fra der du startet være mye enklere. Si for eksempel til deg selv at du bare skal bruke de neste 10 minuttene på å komme i gang. Da blir barrieren plutselig mye mindre. Når du først er i gang så er resten bare en lek!
«If your ship doesn´t come in, swim out to meet it.»
– Jonathan Winters
Gode punkter. Jeg vil også si at det å definere seg et konkret mål er en god måte å komme i gang på. Ingen diffuse drømmer eller ønsketanker, men et konkret, tidsavgrenset, målbart og realistisk (men likevel ambisiøst) mål.
En konkret teknikk ifm. ditt punkt 3 er å lage seg avkrysningsskjema og krysse av for hvert lille delsteg man tar. Har man for eksempel har satt seg som mål å lese 52 bøker på et år, kan man lage et skjema med 52 tomme avkrysningsboker og krysse av etterhvert som man leser bøkene. 🙂 Etter hvert som man har fått krysset av noen bokser, er skjemaet et visuelt bilde på at man har kommet godt i gang, og dette kan i seg selv være ganske så motiverende.