Begynne å studere til høsten? Her er 7 tips som kan gi deg en pangstart på studiene

Foto: © Odua | Dreamstime.com

Skal du begynne å studere til høsten? Få en pangstart på studiene med disse tipsene! Etabler de gode studievanene helt fra start!

Les også: De 9 beste studietipsene ifølge forskning

Å begynne å studere kan være både spennende og til tider noe overveldende med mye nytt å sette seg inn i. Hvis du bare følger strømmen vil du fort kunne havne utpå med dårlige studievaner og stadig henge etter. 

Bruk heller litt ekstra tid og fokus i starten på å reflektere litt hvordan du ønsker å tilbringe din studietid, hva du ønsker å få ut av det og hva som må til for at du skal få den beste studietiden, både faglig og sosialt.

Det er tross alt MYE enklere å etablere de gode studievanene helt i starten, enn å prøve å vri om på dårligere inngrodde uvaner halvveis ut i studiet. Her er 7 tips til hvordan du kan sørge for en pangstart og en god studietid. 


Anbefalt bok for deg som vil gjøre det bedre på eksamen:

bedre eksamen
Anbefalt bok for deg som gjøre det bedre på eksamen

1. Etabler gode studievaner helt fra start

Å gå fra videregående skole til å begynne å studere er et stort skifte. Du tar et stort steg inn i din egen selvstendighet, særlig om du også flytter ut for første gang. Dette er den perfekte tiden å etablere nye vaner helt fra start som kan gi deg mest mulig ut av studietiden. Når gamle mønstre blir brutt, blir nye skapt. Vær derfor bevisst på hvilke studievaner (og andre vaner) du skaper helt fra start. Jo lenger du venter med å etablere gode studievaner, jo vanskeligere blir det å snu skuten på rett kjøl igjen senere. Ingen grunn til å vente, kom i gang nå!

Les også: Hvordan vende mange små vaner samtidig

2. Finn studieteknikken som fungerer best for deg

Ditt første møte med pensumet på studiet kan fort bli overveldende, så la meg si det med en gang. Det er IKKE forventet at du skal rekke å pugge eller i det hele tatt lese alt. Ved høyere studier er kunsten å trekke ut det mest essensielle og finne de mest effektive studieteknikkene som fungerer for deg. Her gjelder det å prøve ut ulike studieteknikker og studievaner for å finne den framgangsmåten som lar deg lære mest mulig effektivt.

3. Snu semesteret på hodet?

Det er mye spennende og moro som skjer i begynnelsen av studietiden, men det er også lett for å la dette gå utover studiestarten og utsette pensumet fram i tid. Helt til du i slutten av semesteret møter deg selv i døren og innser hvor mye pensum du egentlig har og hvor lite tid du har igjen. Gjør deg selv en stor tjeneste og snu semesteret på hodet. Gå rett i gang med studiene og ligg i forkant hele veien gjennom semesteret. Det krever ikke mer innsats, kanskje tvert imot. Ved å ligge litt i forkant, framfor i bakkant, så vil du oppleve å få mye mer ut av forelesninger, øvinger, prosjekter og pensumet generelt.

Les også: Hva om du snudde semesteret på hodet

4. Lær deg memoteknikker

Apropos punkt 2 om å finne studieteknikken som passer deg. Memoteknikker er absolutt en studieteknikk som kan være verdt å prøve ut (Litt avhengig av hvilke type pensum såklart). Memoteknikker er metoder hvor du utnytter hvordan hukommelsen din fungerer best. Denne teknikken gjorde en stor forskjell for meg i min studietid.

5. Lær ved å lære andre

En annen god studieteknikk støttet av forskning er at du lærer bedre om du lærer bort til andre som ikke kan det. Det at du må forenkle, forklare og får spørsmål rundt emnet gjør at hjernen din får bearbeidet pensumet på en reflekterende måte som lettere gjør at du selv forstår bedre og husker mer av det du lærer bort. Den beste måten å gjøre dette på er kanskje å bli med i kollokvie grupper hvor du kan lære og hjelpe hverandre i en gruppe (Mange studier setter opp slike grupper, men hvis ikke så kan du spørre medstudenter om de ønsker å være med i en slik gruppe).

6. Sett opp gode skiller mellom studiet og hverdagsliv

Etabler et skille mellom studier og hverdagsliv, f. eks ved å ha hybelen som fristed fra studiene. Dette gjør det mye enklere å gi hjernen den velfortjente pausen den trenger for å kunne lære bedre og ikke minst gir det en mulighet til å legge fra seg stress og bekymringer på campus. Når du først har begynt å dra studiet med deg inn på hybelen og i hverdagen, så er det vanskelig å få den pausen du, hjernen og kroppen egentlig trenger.

7. Ikke ta studiet for seriøst – Engasjer deg, vær sosial og ha det kjekt med studietiden!

Les også: Hva om livet ikke var så seriøst som du trodde det var

Ta studiene seriøst, men ikke så seriøst at det går utover det gode liv. Det er ingen poeng å studere om du ikke trives med det og har det kjekt! Det er lett for å la seg sluke opp av studiene og føle at de er viktigere enn de egentlig er.  Engasjer deg, vær sosiale og ha det kjekt med studietiden! Det er en helt spesiell tid du aldri får igjen! Gjør det beste ut av studietiden og finn balansen mellom studiene og studielivet. Vi har alle godt av å koble av hodet iblant og gjøre helt andre ting.

Skroll til toppen