Foto: © Dean Bertoncelj | Dreamstime
Er du klar for å la dette bli ditt år og virkelig lykkes med dine treningsmål? Er du klar for å gjøre den store forandringen du har lengtet så lenge etter? La dette være året du virkelig bestemmer deg, året du tar massiv handling og oppnår de målene du har satt deg. Her er 10 råd for deg som er klar for å lykkes!
I begynnelsen av hvert år skyller en bølge av treningsentusiasme inn over treningssentrene som fylles opp av unge og gamle, menn og kvinner. Motivasjonen er på topp og den er i godt selskap med den gode samvittigheten. Med et smil om munnen går du ut døren etter en god treningsøkt, du er energisk, du er glad og du lurer på hvorfor du ikke gjorde dette før! Denne gangen, ja denne gangen, skal du faktisk greie det! Denne gangen skal den store forandringen finne sted. Men så, akkurat før resultatene virkelig vises, så skylles hele bølgen ut igjen til havs. Dårlige gamle vaner griper igjen tak i deg, og tar deg tilbake igjen til din gamle hverdag. Du er igjen blitt støttemedlem på treningssenteret, helt til neste år.
Ikke la dette bli deg i år, la dette være året hvor du virkelig tar tak og bestemmer deg 110 % for å gjøre den store forandringen du alltid har ønsket deg. Du vil garantert elske deg selv for denne avgjørelsen når du igjen står ovenfor et nytt år. La dette være ditt år. Her er 10 råd til deg som virkelig ønsker å lykkes med dine treningsmål og som er klar for å gjøre det som skal til.
1. Finn ut hva du egentlig ønsker å oppnå
Det sier seg vel kanskje litt selv, men å finne ut hva du faktisk egentlig ønsker å oppnå med treningen er helt nødvendig for at du skal ha den motivasjonen som skal til for å oppnå det. Setter du deg et mål som du bare tror betyr noe for deg, så vil du fort skli ut. Spør deg selv; Hva er det med dette målet som er viktig for meg og hvorfor er det viktig? Det er nok av dem som setter seg vage mål om å gå ned i vekt, uten å begrunne hvorfor. Er det bedre selvtillit du vil ha? Vil du føle deg mer attraktiv? Er det helse, energi og humør du er ute etter? Eller er det hele pakken? Hva med å sette deg et mål som inneholder det du faktisk er ute etter. F. eks «Jeg vil ha en kropp jeg føler meg attraktiv i og et strålende humør og energinivå».
2. Sett deg et konkret og målbart mål med tidsfrist
Jeg har sett mange nyttårsforsetter og treningsmål som er så vage at det minner mer om et ønske eller et håp enn et mål. Noen eksempler er «Jeg håper å gå ned i vekt», «Jeg skal prøve å trene mer». Disse målene mangler driv til å handle, de mangler en tidsfrist og de mangler noe å måle etter som en faktisk kan avgjøre når målet er nådd. Det er mål av denne typen som ikke klarer seg gjennom periodene med lav motivasjon (for ja de periodene kommer også). Et godt formulert mål bør være mer av typen «Innen 1.juni 2013 veier jeg maksimum X kilo og føler meg helt fantastisk i min spreke sommerkropp».Les også: Hvordan sette gode mål som er til for å oppnås
3. Lag en plan for hvordan du skal nå dette målet
Når du har satt deg et skikkelig mål, så må du sette deg ned og lage en konkret plan som vil lede deg til dette målet. Sett opp et treningsprogram med faste tidspunkter i løpet av uken. Sett opp et kostholdprogram som er tilpasset det du ønsker å oppnå. (Trening og kosthold går hånd i hånd!) Poenget her er å planlegge konkrete handlinger du må gjøre for å komme deg i mål.
4. Etabler de vanene som må på plass for at du skal nå målet
Hvis du ikke ønsker å være blandt de mange som hopper av sine treningsmål etter noen måneder er det viktig at du omdanner dine handlinger til nye vaner. Dette tar litt tid og krever selvdisiplin i begynnelsen, men når du først har dannet deg vanene, så vil det føles vanskeligere å la være å trene enn å gjøre det. Det er de små vanene som gjør den store forskjellen. Les mer: Hvordan vende vonde vaner
5. Legg til rette for deg selv til å lykkes
Motivasjonen din vil ikke alltid være på topp, derfor er det viktig at du bruker de periodene med høy motivasjon til å legge til rette for periodene med lav motivasjon. Dette kan være så banalt enkelt som å pakke treningsbaggen kvelden før eller å kaste ut usunn mat og sette frem en skål med fersk frukt og grønt.
6. Mål resultater underveis, men ikke for ofte
Siden du har satt deg et målbart resultat, så har du noe konkret å strekke deg etter. Da er det viktig at du underveis faktisk måler resultatene i forhold til målet du har satt deg, så du kan vite om du er på riktig vei, MEN dette må du ikke gjøre for ofte. En av de største fallgruvene er nemlig at du blir så oppheng i å måle og gjør dette så ofte at du ikke vil se de store forandringene i resultatene. Det er mye mer motiverende å måle sjelden og se store forandringer, enn å måle ofte og se svært små og ustabile forandringer.
«If you focus on results, you will never change. If you focus on change, you will get results.» – Jack Dixon
7. Sett deg delmål og husk å feire små og store seire!
Trenger du motivasjon på veien til målet? Sett deg delmål som du kan strekke deg etter underveis, f. eks antall kilo du skal klare å løfte i knebøy eller en spesifikk lengde du skal greie å løpe i løpet av 30 minutter. Og ikke glem å feire også de små målene du setter deg. Gi deg selv f. eks en restaurantkveld eller massasjetime i presang hvis du greier et av delmålene.
8. Skriv kontrakt på at du skal nå målet
Dette er et svært kraftig verktøy for å virkelig ta avgjørlsen om å lykkes! Skriv en kontrakt som spesifiserer målet du skal oppnå og når det skal være oppnådd. Skriv under og heng den opp et synlig sted. Dette er din bindende kontrakt på at du skal nå dette målet. Denne skal du anse som like viktig (om ikke viktigere) enn en arbeidskontrakt. Å sluntre unna godtas simpelt henn ikke. Få gjerne en kompis, venninne eller kjæreste til å også signere på denne. Hvis du vil være helt sikker på å nå målet så sett deg også stor belønning til deg selv hvis du når målet og en sviende straff hvis du ikke når det. Svir straffen nok vil du gjøre ALT for å nå målet!
9. Ikke gi opp før resultatene kommer
Å ikke se resultater av beinhard innsats kan være veldig frustrerende, så frustrerende at det kan være fristende å gi opp. Vel, det er nettopp her du skal skille deg fra de som bare blir til støttemedlem. For du VET at når du akkurat er på kanten til å gi opp pga manglende resulater, så er resultatene rett rundt hjørnet! Se også etter resultater på andre områder som ikke direkte berører målet ditt. Kanskje er du mer energisk enn før, du er i bedre humør og du føler deg rett og slett friskere enn før. Dette er også resultater!
10. Ha det gøy på veien!
Ikke glem å ha det kjekt på veien og husk på at du gjør dette for DEG! Blir treningen et ork, så gjør noe nytt og annerledes. Varier treningen din. Lag et nytt program, prøv nye treningsmetoder, finn noe DU synes er morro! Det finnes så mange muligheter i dag at du garantert vil kunne finne en treningsform du elsker, hvis du bare leter godt nok!
«It’s never too late to become what you might have been.» – George Elliot