Viljestyrken er den viktigste faktoren for å oppnå mål, ifølge forfatterne bak «Willpower». Den dårlige nyheten er at du har en begrenset viljestyrke. Den gode nyheten er at du kan gjøre noe med det.
Les også: Marshmallow-eksperimentet med en liten vri
I forsøk på vaneendringer og hardt arbeid for å oppnå noe, så har du sannsynligvis allerde oppdaget og kjent på viljestyrkens begrensninger. Det er ikke det at du ikke vil, du bare vil det ikke nok akkurat nå. Du er ikke alene om å ha gjort denne oppdagelsen. Roy F. Baumeister og John Tierney har i boken «Viljestyrke – Selvkontroll som nøkkel til suksess» tatt for seg viljestyrke og selvkontroll ved å gjøre et dypdykk i forskningen på området i tillegg til egne forsøk. Her fant de ikke bare frem til viljestyrkens begrensninger, men også hvordan du faktisk kan styrke viljestyrken din og hvordan du kan bruke den på en mer effektiv måte.
Willpower is the key to success. Successful people strive no matter what they feel by applying their will to overcome apathy, doubt or fear. – Dan Millman
Du har en begrenset viljestyrke
I videoen over presenterer Baumeister et av sine mest kjente eksperimenter. Deltakerne som hadde fått beskjed om å komme sultne til eksperimentet, ble delt inn i to grupper. De ble plassert i et rom hvor de kunne finne deilige fristende sjokolader og nybakte «cookies» og kanskje noe mindre fristende rå reddiker. Den ene gruppen kunne forsyne seg fritt av godbitene, mens den andre gruppen måtte holde seg til å spise reddiker. Den sistnevnte gruppen viste klare tegn til å slite med fristelsen, men de greide altså å motstå dem. Begge gruppene ble så testet med et uløselig puslespill for å se hvor lang tid de brukte før de gav opp. Gruppen som hadde forsynt seg fritt, holdt på i gjennomsnitt 20 minutter. Den andre gruppen gav opp etter 8 minutter.
Dette forsøket ledet Baumeister inn på idéen om at viljestyrke er en begrenset ressurs som blir brukt opp. Forsøket gav dermed opphav til en lang rekke lignende forsøk som skulle vise seg å forsterke denne idéen. Konklusjonen av alle disse forsøkene ble samlet i følgende to punkt:
- Du har en begrenset mengde viljestyrke som blir brukt opp når du bruker den
- Du har kun ett lager av viljestyrke som brukes til alle typer oppgaver
Du har altså ikke ett lager av viljestyrke for trening og kosthold, ett for jobb og ett for fritid. Hvis du bruker opp all viljestyrken din på jobb, så vil du ha mindre viljestyrke å bruke på andre ting. Heldigvis fant Baumeister også frem til hvordan du kan forbedre viljestyrken din.
Anbefalt bok om temaet:
Hvordan få mest mulig ut av viljestyrken
Ifølge Baumeister og Tierney er selvkontroll den viktigste faktoren for å oppnå suksess, hvor viljestyrke betegnes som energien bak selvkontroll. Men hvordan er viljestyrken til de som lykkes, og hvordan bruker de den annerledes enn de som ikke lykkes? Dette var noe av det Baumeister søkte svaret på.
Det han kom frem til var at på samme måte som at viljestyrken kan sammenlignes med en muskel som kan bli utslitt, så kan viljestyrken også bli trent opp. Jo mer du bruker den, jo sterkere blir den. Han så at de som lykkes gjerne hadde mer viljestyrke enn de som ikke gjorde det, eller med andre ord; de som trengte det mest hadde minst viljestyrke. Du kan altså trene opp viljestyrken din ved å bruke den målrettet.
Successfull people don’t use their willpower as a last-ditch defense to stop themselves from disaster…These people have less need to use willpower because they’re better at arranging their lives so that they avoid problem situations.
– Roy F. Baumeister – «Willpower» p 238
Foruten å ha mer viljestyrke brukte personene som hadde lykkes viljestyrken på en betraktelig mer effektiv måte. De brukte mye mindre tid på å motstå fristelser ved at de ikke plasserte seg selv i posisjoner hvor de ble utsatt for fristelsene. De bruker altså ikke viljestyrken som en siste nødbremse. Istedet så de ut til å bruke viljestyrken til å bygge opp gode vaner og rutiner, som igjen reduserte behovet for viljestyrke og gav rom for å bruke viljestyrken til andre mer krevende oppgaver på veien mot målet. Etablerte vaner gjør du nærmest automatisk og krever ikke viljestyrke annet enn ved etableringen av dem.
Så skal du ta med deg bare ett god råd for å få mer ut av viljestyrken din så kan det være dette: Bruk den begrensede viljestyrken din til å etablere gode automatiserte vaner, men bare én vane om gangen. Prøver du å etablere for mange vaner samtidig vil den begrensede viljestyrken sette en stopper for det og du er tilbake til utgangspunktet. Gjør også det som er viktigst for deg tidlig på dagen når du enda har viljestyrken i behold.
Les mer om viljestyrke: Selvkontroll som en muskel (Forskning.no)
5 tips for viljestyrken
Dette er noen av tipsene Baumeister og Tierney har for deg som vil ha mer ut av viljestyrken din:
- Kjenn dine begrensninger: Bli kjent med og planlegg etter dine egne begrensninger slik at du kan bruke viljestyrken din mest mulig effektivt.
- Prioriter det viktigste: Sine viljestyrken er begrenset bør du prioritere å bruke den på det som er viktigst for deg. Og siden du har mest viljestyrke på begynnelsen av dagen bør du prioritere disse da.
- Sett frister: Når du skal gjøre noe, så sett deg frister for når det skal være gjort. «Work expands so as to fill the time available for its completion» – Parkinsons lov.
- Lag en to-do liste: Å ha uferdige oppgaver surrende rundt i hodet er med på å tømme viljestyrkelageret. Få det ut av hodet og ned på papiret.
- Positiv prokrastinering: Å nekte seg selv noe krever mye viljestyrke, gi deg heller en positiv prokrastinering. «Jeg kan spise den sjokoladen senere» «Etter trening kan jeg se på tv». Du vil plutselig oppdage når tiden kommer at du kanskje ikke har like mye lyst på den da.
Veldig bra. 🙂
Å være bevisst dette er svært viktig i dagens informasjonssamfunn. Vi vet ofte hva vi skal eller bør gjøre for å skape de resultatene vi ønsker, og vet vi det ikke, er svaret ofte bare noen tastetrykk unna. Å faktisk gjøre det i praksis derimot, er ofte veldig vanskelig.
Jeg har stor tro på det å utvikle gode vaner. De siste årene har jeg selv utviklet en god del slike vaner: jeg står opp tidlig, jeg betaler meg selv først, jeg trener regelmessig, jeg leser litt hver dag osv. For meg har dette vært veldig nyttig. Mine vaner er mine venner. 🙂
Det har du absolutt rett i! 🙂 Og jeg tror nok vi ofte lurer oss selv ved å fortsette å «samle informasjon» og dermed få følelsen av at vi gjør noe produktivt i forhold til målet. Typisk er jo å lese en bok med mange gode råd, mer enn nok til å gjøre store framsteg hvis de ble fulgt. Men så istedet bare hoppe videre på neste bok uten å ta handling på den informasjonen og kunnskapen en nettopp fikk.
Jeg har lagt merke til at du er glad i vaner 😉
Takk, Henrik, for en glimrende og interessant artikkel.
Positiv prokastinering var virkelig et bra tips. Nå gjenstår bare å prioritere hva som skal prokastineres… 😮 😉
Jo bare hyggelig, og takk for det Asle 🙂
Og ja, positiv prokrastinering var et veldig bra tips som som jeg har begynt å ta i bruk selv! 🙂