De tok pause fra studiene for å satse alt på gründeridéen!

Guttene bak Islero (f.v) Alexander Andfossen, Morten Dobloug, Mathias Ose og Frede L. Fardal. Foto: Jonas Frøland

Det begynte med tre kompiser, mengder av gule lapper og en god idé. Ett år senere har de satt studiene på vent og satset alt på idéen. I dette intervjuet får du et lite innblikk i gründerlivet og hvordan de utviklet idéen fra en gul lapp på gutterommet helt til endelig lansering av aksjeanalyseportalen Islero.

De tre kompisene og NTNU-studentene Alexander Andfossen (25), Morten Dobloug (25) og Rede Fardal (23) satt for bare ett år siden hjemme på gutterommet og lekte seg med ulike idéer som de skrev ned på gule lapper. En av disse idéene skilte seg ut, idéen om aksjeanalyseportalen Islero hadde blitt til.

– I desember 2013 begynte vi å teste ideen og etter mye positive tilbakemeldinger utviklet vi en prototype med etableringsstipend fra Innovasjon Norge. Vi var tre grunderspirer som hadde en god idé, og den 21. januar stiftet vi et selskap og gikk “all-in”

Islero skulle være en tjeneste og et samlingspunkt for aksjeanalyser. Et sted hvor kanskje særlig småinvestorer kunne få tilgang på analyser de ellers ikke hadde tilgang på, men også et sted hvor privatinvestorer kunne selge sine egne analyser.

– Som småsparer er det vanskelig å få tilgang til god aksjeinformasjon, og det finnes ingen steder der man kan få tak i analyser skrevet av troverdige analytikere, som dekker hele markedet med ulike synsvinkler. Vi ønsket oss en portal der man betaler kun for analyser av de selskapene som interesserer deg, samtidig som man har muligheten til å lese flere analyser av samme selskap og få flere ulike synsvinkler

Vi var tre grunderspirer som hadde en god idé, og den 21. januar stiftet vi et selskap og gikk “all-in”

 

Utvider teamet og utvikler tjenesten

Etter å ha testet idéen, utviklet prototype og fått gode tilbakemeldinger fra markedet, fant de raskt ut at det var behov for å utvide teamet for å kunne utvikle Islero slik de ønsket.

– Vi kontaktet et annet oppstarts-team fra NTNU som vi visste hadde dyktige programmerere. De anbefalte oss videre til «kode-wizarden» Mathias som etter et kjapt intervju var en del av teamet. Sammen har vi utviklet produktet til det det er i dag.

I dag har de utvidet teamet med ytterligere to programmerere, Sindre og Håkon. Å skulle utvide et gründerteam med nye utenforstående personer kan være en utfordring, noe gründerne bak Islero fikk erfare.

– Frem til vi fant programmereren Mathias hadde vi litt trøbbel med en programmerer. Han gjorde et godt intervju, og utga seg for å ha programmert i 15 år med mye forskjellige egenskaper og erfaringer. Men vi fant ved en tilfeldighet ut at han outsourcet alt til Pakistan, og vi endte opp med å måtte kjøpe han ut av kontrakten. Dette var en dyr men viktig lærepenge som har ført til en mer gjennomgående intervjuprosess, og gode kontrakter som beskytter både oss og kandidaten.

 

Byttet ut studetlivet med gründerlivet

Guttene har stor tro på idéen sin og har også fått bekreftet denne troen sin etter å ha vært i kontakt med meglerhus og børsklubber over hele landet. For ikke å snakke om en pris for beste forretningskonsept i Spark NTNU.

– Den store visjonen er at Islero skal være den plattformen man bruker for å finne aksjeanalyser. Islero ble til for å gjøre det enklere å få tilgang til god aksjeinformasjon, og redusere barrieren for å gå inn i aksjemarkedet. Vi satser også internasjonalt, og ser allerede utenfor landegrensene våre

Fremtiden er usikker, men det er noe med sjarmen i oppstartslivet.

Så stor tro har de altså på idéen at de i høst tok seg pause fra studiene ved NTNU og kastet seg ut i en usikker gründertilværelse for å satse fullt og helt på denne idéen. Eller det vil si, de er fortsatt studenter, men tar litt mindre krevende fag for å få tid til å jobbe med Islero på fulltid.

– Vi tok en permisjon fra studiene fordi responsen på produktet var enorm & positiv, vi vet det ligger et stort potensiale her. Det er mange som har gode ideer men få som virkelig satser. Fremtiden er usikker, men det er noe med sjarmen i oppstartslivet. Det er vanskelig å planlegge mer en noen uker frem i tid det kommer hele tiden nye innspill og muligheter som tar oss nye veier. Gründertilværelsen blir finansiert gjennom Lånekassen ved at vi tar noen fag på siden som er litt mer avslappende enn de vanlige sivilingeniørfagene ved NTNU.

Det å starte et selskap er ikke lett. Det er mange lange netter hvor du lurer på om du holder på med noe meningsfullt, eller meningsløst.

Islero ble nylig lansert og noe av det de ser på som kritisk for å lykkes med tjenesten er å få på plass kritisk masse på begge sider av tjenesten, dette er noe de jobber hardt med i disse dager.

– Det er viktig at vi møter “kjøper” og “selger” samtidig, det vil ikke være interessant for noen av partene å være der om den andre parten ikke stiller. Vi prøver å få inn begge sider nå i betafasen med forskjellige aktiviteter som storaksjekveldene rundt om i landet. En av de viktigste ressursene våre er tilbakemeldinger fra brukerne våre, vi utvikler produktet sammen med de som kommer til å bruke siden. Hver eneste lille tilbakemelding blir tatt imot seriøst, og er med på alle avgjørelsene vi tar utviklingsmessig.

Vi avslutter som vanlig med gode tips basert på erfaring til andre som ønsker å satse som gründer. Disse gode rådene hadde guttene bak Islero å komme med:

– Definer hva bedriften din er, hvordan den vil tilegne seg kunder, hva målene er, og hvordan du skal nå disse målene. Bli kjent med markedet du skal inn i, løser ideen din et problem for andre? Hvor stor er etterspørselen? Lag et testprodukt og få venner/bekjente/tilfeldige til å teste det ut. Tweak produktet ditt. Alle startups trenger funding, så estimer hvor mye du trenger. Når alt dette er klart, så forbered deg mentalt, det å starte et selskap er ikke lett. Det er mange lange netter hvor du lurer på om du holder på men noe meningsfullt, eller meningsløst. Få deg støttespillere og teammedlemmer som dekker dine svakheter. Men ikke bli skremt vekk, prøv! Det er utrolig lærerikt og spennende, og når det først går bra er det den beste følelsen du kan forestille deg!

Det å starte et selskap er ikke lett. Det er mange lange netter hvor du lurer på om du holder på men noe meningsfullt, eller meningsløst.


Skroll til toppen