Foto: © Øystein Litleskare | Dreamstime
Har du satt deg et ambisiøst sparemål, men sliter med å nå det? Her er noen gode tips til hvordan å få en pangstart på sparingen og etablere gode økonomiske vaner som vil ta deg til målet!
Å ha et sparemål kan være både veldig motiverende og drepende kjedelig. Motiverende når du ser at det går framover og oppover. Drepende kjedelig og kjipt når du innser at du må prioritere bort noe for noe annet. Derfor bør du sette deg sparemål som gjør denne prioriteringen enkel. Så la oss begynne med det!
Hva er ditt ambisiøse sparemål?
Før du går i gang, sørg for å ha et mål som gir mening, er morsomt underveis og som gir deg motivasjonen du trenger for å nå det.
Les også: Hvordan sette mål som er skapt for å oppnås
Så hva er ditt sparemål? Det første du bør sjekke er om det er S-M-A-R-T, med det menes:
- S – Spesifikt – Et konkret tall? Noe spesielt du vil ha råd til?
- M – Målbart – Veldig lett med økonomiske mål!
- A – Attraktivt – Denne kommer vi tilbake til nedenfor!
- R – Realistisk – Ingenting dreper motivasjon som et mål en ikke tror på selv
- T – Tidsfestet – Når skal du nå dette målet?
SMRT er i mine øyne bare verktøy for å nå målet. Det virkelig viktige her er A’en, det attraktive. Det er dette som svarer på HVORFOR du har sparemålet, det er dette som gir deg motivasjonen og gleden på veien og det er dette som gjør at det blir enkelt å prioritere bort noe for å prioritere det attraktive du ønsker å oppnå.
Så tenk deg nøye gjennom hva ditt sparemål skal være, hvorfor du ønsker å nå det og sjekk at målet er SMART. Når du er klar, går vi like gjerne i gang med det samme!
Hvordan nå ditt ambisiøse sparemål!
Med et ambisiøst sparemål på plass er det på tide å slå seg løs og starte den spennende veien mot målet. Her er noen tips til hvordan du kan nå ditt økonomiske mål!
Les også: 3 sunne økonomiske grunnprinsipper å leve etter
1. Skriv ned sparemål og lag en graf
Skriv ned ditt ambisiøse sparemål og lag en vakker graf som du kan følge din utvikling på veien (Gjerne på papir på veggen om du er hardcore som i boken Your money or your life.
Lag en enkel graf som du oppdaterer gjerne 1 gang i måneden (Ikke oppdater for ofte eller ha for mange tall å følge, da blir det fort kjedelig når det er lite framgang for hver oppdatering). Følg utviklingen på for eksempel nettoformue, inntekt, kostnader og sparerate, det tallet som betyr noe for deg og ditt sparemål. Denne grafen kan være veldig kjedelig i starten med få tall, men etterhvert som grafen stiger så stiger også motivasjonen for å fortsette!
2. Pangstart med et stort økonomisk raid!
Gi deg selv en pangstart på sparemålet med å ta et skikkelig raid i økonomien din. Snu hver eneste krone og finn ut hvor pengene tar veien. Finn ut hvordan du kan øke spareraten ved å redusere kostnadene og øke inntektene.
Et raid i økonomien kan gi en stor motivasjonsboost når du ser hvor mye penger du sparer på kort tid ved å ta handling! Det er fort mange lavthengende epler å plukke når du begynner et slikt raid. Kanskje finner du et råttent eple eller to også, bare kast dem, du trenger dem ikke.
3. De små daglige økonomiske stegene for å ditt sparemål
Snu på målet og finn ut hvilke økonomiske steg du må ta hver dag for å nå det. Du spiser ikke en hel elefant på en dag, tygg små biter om gangen!
Basert på sparemål ditt, hvor mye må du spare i hverdagen? Hvor mye må du spare hver måned? Med utgangspunkt i dette tallet finner du hvor mye du må klare deg på i hverdagen. Inntekt – sparing = Dette skal du leve på!
Sett opp automatisk trekk til sparing på lønningsdagen, og la heller målet være å klare deg på det som er igjen. Hvilke steg i hverdagen må du ta for å klare deg på dette?
4. Fortsett, dag inn og dag ut, til det blir en økonomisk vane
I begynnelsen kan det være tøft å leve på mindre for å spare mer, men gjør du det dag inn og dag ut, så blir det en økonomisk vane til slutt.
Les også: Den fantastiske effekten av bittesmå gode vaner over tid
Det må fort en liten omstilling til for å endre gamle inngrodde uvaner, det kan være tøfft i starten. Etterhvert blir det derimot bare vaner, og ikke minst vil et fokus på økonomi i hverdagen bidra til smartere løsninger. Du vil nok fort merke at du begynner å får gode idéer til å spare mer penger. Kanskje til og med også begynne å se muligheter for å tjene inn litt mer penger til sparemålet ditt.
5. Sparemål handler egentlig ikke om tall
For å ta det viktigste til slutt; Sparemålet ditt handler egentlig ikke om tall. Tallet, pengene, er simpelt hen bare et verktøy. Det handler om hva du ønsker å prioritere!
Det er ingen poeng å spare seg opp en formue, bare for å ha den. Da er det bare et ubetydelig tall på en konto. Du må kunne svare på «Hvorfor, hvorfor, hvorfor». Hvorfor ønsker du egentlig å nå sparemålet ditt? Hva er det egentlig som ligger bak?
Sparemålet ditt handler egentlig ikke om tall. Tallet, pengene, er simpelt hen bare et verktøy. Det handler om hva du ønsker å prioritere!
Penger er et middel for å prioritere. Du kan prioritere dyr og god mat i hverdagen, luksusbiler og flotte klær, og det er helt greit, hvis det er det du ønsker, men husk at du da aktivt prioriterer bort andre muligheter som pengene kunne gitt deg. Ved å svare deg selv på hva din egentlige motivasjon bak sparemålet ditt er, så vil du også lettere nå målet ditt.
Det kan plutselig bli enkelt å velge bort dyre hverdagslige sløserier, hvis du ser at du gjør dette for å aktivt velge framtidig økonomisk trygghet, frihet og muligheter.
Start veien mot ditt sparemål med et økonomisk raid