Høy selvtillit og tro på egne evner gjør deg bedre likt

Foto: © Diego Vito Cervo | Dreamstime

Er du selvsikker? Er du bedre enn gjennomsnittet? Hvis du tror det, så er det stor sjanse for at du er en godt likt person ifølge et nytt forskningsstudie presentert på forskning.no, men det betyr ikke nødvendigvis at du har rett.

Har du merket hvordan noen personer har en uovervinnelig selvtillit og tro på egne evner? Personer som virker å være komfortabel uansett hvilke situasjoner de blir kastet inn i? Ifølge et nytt forsknignsstudie utført av forskere ved Berkeley’s Haas School of Business har en stor andel av personene som havner innenfor denne kategorien en overdreven tro på egne evner. De tror altså at de er over gjennomsnittet dyktig i noe uten at de nødvendigvis er dyktigere enn noen med mindre selvtillit. Det vil altså si at selv om noen personer kan fremstå som bedre enn deg innenfor et felt, så er ikke nødvendigvis dette sannheten. Et eksempel som blir trukket frem for å illustrere dette er at:

«94 prosent av høyt utdannede forelesere på amerikanske colleger mener de gjør en bedre jobb enn gjennomsnittet.»

Men er det nødvendigs negativt å ha en overdreven tro på egne evner? Ikke for den som besitter den høye selvtilliten skal vi tro forskningsstudiet som omfatter 6 ulike forsøk utført blant annet med studenter. Av forsøkene kommer det nemlig frem at personer som er selvsikre i lang større grad ble likt av sine medstudenter enn andre.

«Gullholdningen gjør rett og slett at menneskene rundt deg plasserer deg høyere på den sosiale rangstigen. Dette innebærer at mer respekt, innflytelse og oppmerksomhet.» – skriver forskning.no

Les mer her: Populær av overdreven tro på egne evner (forskning.no)

For meg fremstår disse resultatene fra dette forskningsstudiet som helt i tråd med egne erfaringer og kommer egentlig ikke som en stor overraskelse, men interessant er det likevel. Et godt eksempel som kan trekkes frem er eksamensforberedelser og eksamen, som i mange tilfeller kan oppleves som en noe stressende situasjon å være i. I denne situasjon kommer det ofte tydelig frem hvordan ulike mennesker takler en presset situasjon. Noen blir veldig nervøse og har liten tro på sine egne evner til å prestere på eksamen, mens andre virker å være svært komfortable og selvsikre på sine prestasjoner. Det som imidlertid er interessant å observere er at det ofte ikke er noen sammenheng mellom selvtilliten før eksamen og karakteren (Dette er kun basert på egne observasjoner. Her kan det være andre faktorer som også spiller inn som f. eks ulike krav til egne prestasjoner og karakterer).

Når det kommer til det med at selvsikre mennesker blir bedre likt enn andre, så kommer heller ikke dette som en stor overraskelse for meg. Jeg kan ta en tenkt situasjon fra studietiden igjen. Se for deg at du blir satt til å jobbe med et prosjekt sammen med en annen person. Denne personen har lite selvtillit og liten tro på egne evner, og tar dermed også mindre iniativ og kommer med færre meninger og forslag til løsninger i den tro at de ikke er verdt mye. Ta så en annen person, som gjerne kan like mye som den forrige, men som er selvsikker og komfortabel i situasjonen og med prosjektet. Vedkommende vil komme med egne iniativ og meninger og presentere dem på en komfortabel og overbevisende måte. Den komfortable fremtredningen vil være smittsom, du vil føle at vedkommende har kontroll, dermed blir du også komfortabel selv. Og er det en ting som er kjent så er det at vi liker mennesker som gjør oss komfortable (How to win friends and influence people (bok), ergo vil vi like den mer selvsikre personen uavhengig av hvor mye de faktisk kan om emnet.
Så da er spørsmålet; Er du bedre enn gjennomsnittet?


Anbefalt bok om emnet

1 hendelser på “Høy selvtillit og tro på egne evner gjør deg bedre likt”

  1. Jeg har kjent til slike undersøkelser i mange år, og tror derfor jeg har et relativt rasjonelt forhold til dette.

    Jeg er overbevist om at jeg er bedre enn gjennomsnittet i endel sammenhenger (jeg har en langt høyere sparerate enn gjennomsnittet, jeg tjener mer enn gjennomsnittet, jeg har bedre kondisjon enn gjennomsnittet og en sunnere kroppsvekt enn gjennomsnittet). Samtidig vet jeg at jeg nok er under gjennomsnittet på andre området (jeg er mindre handyman enn gjennomsnittet, jeg er dårligere på smalltalk enn gjennomsnittet m.m.).

    At selvsikre mennesker (så lenge selvsikkerheten ikke tar helt overhånd) er bedre likt enn andre, er naturlig. Dette kan man forsøke å utnytte ved å prøve å opptre litt mer selvsikkert enn det man faktisk er. Ved å «peppe seg opp», minne seg selv på hva man har oppnådd av suksesser tidligere i livet og «snakke» positivt til seg selv, kan man for eksempel få en selvsikkerhetsboost før man skal gjennomføre en viktig presentasjon, ankomme et selskap med mange ukjente mennesker osv. TIl en viss grad kan man «fake it until you make it». 🙂

Stengt for kommentarer.

Skroll til toppen