Som mange allerede har fått med seg ble Norges nye sentrale gjeldsregister offisielt innført 1. juli i år. Det mange derimot ikke vet er hvordan dette registeret vil påvirke bankenes søknadsbehandling, blant annet når du søker om nye forbrukslån.
I denne artikkelen skal vi derfor se nærmere på hva de nye reglene sier og hva du kan gjøre for å sørge for at de ikke blir et hinder for deg neste gang du skal søke lån.
*Dette er et gjesteinnlegg skrevet av Dag Fredrik Vold
Ubrukt kreditt telles med
Noe mange kanskje ikke er klar over er at det nye gjeldsregisteret ikke bare tar med faktisk gjeld du har, men også potensiell gjeld. I praksis vil det si at om du eier et kredittkort så telles hele kredittrammen som din gjeld, uavhengig av om du har brukt av den rammen eller ikke.
En lur ting å gjøre om du har behov for å ta opp lån av en viss størrelse kan derfor være å klippe kredittkortene du ikke bruker i to, og deretter ringe utstederen for å få kansellert kortet. På den måten unngår du også at kredittrammen slår negativt ut for deg i gjeldsregisteret.
Les også: 18 råd for å styrke din personlige økonomi, spare mer og få mer økonomisk trygghet
Nye regler for forbrukslån
Det som kan gjøre situasjonen akkurat nå spesielt utfordrende for mange som ønsker lån er at det også har blitt innført nye regler for forbrukslån like før det nye gjeldsregisteret kom på banen.
I henhold til disse nye reglene kan usikrede forbrukslån nå bare tilbys med en løpetid på maksimalt 5 år, mot tidligere 15 år. Allikevel vil lån som tas opp for å nedbetale andre lån, det vil si såkalte refinansieringslån, fremdeles kunne tas opp med en løpetid på opp til 15 år.
Men den kanskje aller viktigste endringen som vil få mest å si for deg som skal søke lån er at det nå har kommet en grense for hvor mye gjeld du maksimalt kan ha, uavhengig av hvilke banker du har gjelden hos.
Det heter seg nå nemlig at låntakerens totale gjeldsbyrde ikke må overstige fem ganger årlig inntekt. Er du allerede på dette nivået vil ingen banker ha lov til å innvilge flere lån til deg. Og i motsetning til tidligere da bankene stort sett måtte stole på informasjonen du som lånesøker ga dem, er det med det nye gjeldsregisteret på plass nå faktisk mulig for bankene å håndheve disse reglene.
Maktbalansen når det kommer til forbrukslånsbransjen har med andre ord flyttet seg betydelig fra deg som låntaker og tilbake til långiverne og myndighetene.
Forbrukslån fortsatt mulig å få
Heldigvis er det fremdeles fullt mulig å få innvilget forbrukslån i Norge, selv om det som alltid anbefales å være forsiktig med denne typen lån.
Det er absolutt en fordel å først undersøke hvor du kan få beste forbrukslån før du inngår en avtale, for eksempel ved hjelp av en seriøs sammenligningstjeneste på nettet. Gjør du dette så er du i det minste sikker på at du ikke betaler mer enn absolutt nødvendig for lånet ditt.
Til slutt vil vi bare minne om at usikret forbruksgjeld ikke er noe du bør ta opp med mindre du har en god plan for hvordan og hvor raskt du skal betale den tilbake. Er du disiplinert med økonomien din og har en slik plan så trenger det ikke å være noe problem å ta opp forbruksgjeld.
Les også: En sunn økonomi med gode kredittkortvaner
Er du derimot usikker på om du i det hele tatt vil være i stand til å betale tilbake lånet så er det bare en ting å si: Ligg unna forbrukslån!