Foto: Christian Wiediger / Unsplash
Les også: Hvordan skrive blogg som begeistrer både lesere og søkemotorer
De fleste som har fulgt mine blogger på sosiale medier har nok lagt merke til at jeg er svært lite aktiv der. For noen år siden slettet jeg også en nyhetsbrevliste med over 1000 abonnenter, noe som jo er helt uhørt for noen som vil tjene penger på blogg. Skal du bli stor og kjent blogger og virkelig tjene penger på den i dag, så er det helt avgjørende med en stor og personlig tilstedeværelse på sosiale medier og bygge opp en solid nyhetsbrevliste. Så hvorfor gjør jeg ikke dette?
Først og fremst, dette er ikke en strategi jeg anbefaler, særlig ikke nye bloggere. Sosiale medier og nyhetsbrevlister er egentlig en veldig god strategi for å få bloggen til å vokse og ikke minst for å bygge opp tilgangen til å gjøre lesere om til fremtidige potensielle kunder. Men likevel så har jeg altså valgt selv å gi mer eller mindre avkall på dette og med det også redusere mitt potensiale, eller gjør jeg egentlig det?
I mine øyne har dette vært en riktig avgjørelse for meg og mine blogger og det er mange grunner til dette. En av disse kan jeg forklare med Pareto prinsippet, som generelt sier at 80% av resultatet kommer av 20% av arbeidet, noe som stemmer overraskende ofte. I mitt tilfelle, selv med sosiale medier og nyhetsbrev, kom rundt 80 % av trafikken fra Google. Det arbeidet jeg gjorde med å markedsføre bloggen mest mulig i sosiale medier stod altså bare for ca 10 % av trafikken (Resten er direkte besøkende).
I tillegg til å gjøre mye arbeid for lite gevinst i sosiale medier, så har vi det aspektet med informasjonsoverdosen som råder der i dag. Alle vil ha din oppmerksomhet og pusher ut utømmelige mengder informasjon mot deg i håp om å fiske deg inn på sine nettsider. Du blir bombardert fra alle vinkler og vendinger om ting som gjerne egentlig ikke interesserer deg en gang, og ofte biter du gjerne på.
Les også: Slik gjør du bloggen din kjent og får flere lesere
Problemet med dette, foruten at det bidrar til å gjøre deg til en digital zoombie, er at det ikke nødvendigvis treffer de som faktisk har nytte av innlegget. La oss si du får 100 besøkende etter å ha markedsført innlegget på Facebook, hvor mange av dem var egentlig ute etter den informasjonen du pushet ut mot dem? Hvor mange fikk egentlig særlig verdi ut av innlegget? Se i stedet for deg at 100 personer som aktivt dro inn på Google for å søke spesifikt etter den informasjonen du har skrevet. Hvis du i tillegg da tar i betraktning at 80 % av trafikken kommer fra folk som spesifikt søker etter den verdien jeg ønsker å gi, ja da skjønner du kanskje hvorfor jeg satser på trafikk fra søkemotorer.
Å gjøre det på denne måten passer meg ypperlig og jeg liker tanken på å bygge opp en bank av nyttige innlegg som kan søkes opp av de som faktisk trenger det. Så kan jeg kan bruke mer tid og fokus på det jeg liker best, nemlig å skrive og produsere nyttig innhold. Dermed vinner jeg tilbake mye av potensialet jeg sier fra meg fra sosiale medier.
Hvordan få mer trafikk fra søkemotorer som Google med søkemotoroptimalisering (SEO)
Det finnes mange metoder for å øke trafikken fra søkemotorer gjennom søkemotoroptimalisering, men felles for dem alle er at de krever tålmodighet. Det tar tid før du får momentum. Her er litt hvordan jeg jobber for å få mer trafikk fra Google og andre søkemotorer.
Les også: Bli mye bedre å skrive blogg med boken «Effektiv nettskriving»
I starten trodde jeg at ved å gjøre enkelte SEO grep, så ville det få umiddelbart få effekt på trafikken fra søkemotorene. Sannheten var langt derifra. Grepene fungerte riktignok, men det skulle vise seg at det tar tid å bygge opp momentum. Jeg skjønner hvorfor de fleste gir seg lenge før de ser den helt store effekten av søkemotoroptimaliseringen. Skal du drive med SEO så bør du tenke veldig langsiktig og smøre deg med et tykt lag med tålmodighet.
Et godt eksempel på hvordan det kan ta litt tid er innlegget om Rubiks kube som hadde lite trafikk fra Google i rundt 3 år før det tok helt av og fikk over 350 000 visninger de neste årene, se grafen under: (Grafen er hentet fra dette innlegget: Blogginnlegget som tok helt av i Google søkemotor med over 350 000 visninger).
Den andre misforståelsen jeg hadde i starten var at alt dreide seg om såkalte inn-lenker fra andre nettsteder. Riktignok spiller disse en viktig rolle, men det hjelper lite å fokusere kun på dette. Med stadig større datamengder på internettet, finjusteres stadig algoritmene til Google og andre søkemotorer for å finne det beste innholdet til den som søker. Inn-lenker spiller en viss rolle for hvilken autoritet du har i Google sine øyne, men det aller viktigste er altså at innholdet er det søkeren er på jakt etter. Det er også her hovedfokuset ditt bør være om du ønsker mer trafikk, du bør satse på kvalitetsinnlegg som gjerne besvarer en konkret problemstilling som en potensiell søker er ute etter.
Her er noen punkter du bør fokusere på i hvert innlegg hvis du ønsker deg mer trafikk fra søkemotorer:
- Innlegget svarer på et konkret spørsmål eller løser et problem – Bare tenk gjennom hvordan du selv søker i Google når du lurer på noe. Før var det vanlig å søke etter nøkkelord, mens i dag brukes Google mer som en spørretjeneste, et orakel. Her vil jeg anbefale tjensten Answerthepublic, hvor du kan se hva folk spør mest om på Google rundt et nøkkelord.
- Overskriften bør matche det folk søker etter – Når noen har spurt Google om noe, så tar de en rask sveip over overskriftene som dukker opp (gjerne bare på de øverste resultatene), hvis ikke overskriften på ditt innlegg ser ut til å besvare spørsmålet så blir det nok fort ignorert til fordel for noe annet.
- God struktur på innlegget – Innlegget bør være godt strukturert og lesbart, dette er nemlig noe Google tar med i beregningen. Bruk underoverskrifter flittige, (gjerne med aktuelle nøkkelord i overskriften), lister, avsnitt osv.
- Fokuser på noen nøkkelord, men ikke overdriv – Ha med nøkkelord som du kan tenke deg leseren vil bruke når de søker etter det du skriver om. De viktigste nøkkelordene bør komme fram både i overskriften, underoverskrifter og tidlig i innlegget. Men du, ikke overdriv! Google har for lengst lært seg å kjenne igjen innhold med overdreven bruk av nøkkelord og det lønner seg ikke.
- Lengden er viktig – Lengden på innlegget har også litt å si på hvor verdifullt søkemotorene anser innholdet ditt å være. Det bør med andre ord være litt lengde på innlegget, da søkemotorene leter etter det som gir mest mulig verdi til søkeren, men igjen ikke overdriv!
- Ha gjerne med naturlige relevante lenker – Hvis du skriver om noe hvor det også finnes annet høyst relevant innhold, både internt på bloggen din, men også gode eksterne nettsider, så er dette noe søkemotorene setter stor pris på. Dette kommer også til gode for deg i de andre relevante innleggene og det gjør det mer sannsynlig at leseren fortsetter å lese seg innover i bloggen din under det temaet vedkommende kom dit for.
- Finn «hullene» i internettet – Det finnes innhold om det aller meste på internettet i dag og konkurransen hardner stadig mer (Les også: Slik unngår du at innlegget ditt drukner i internetthavet), men noen ganger dukker det opp områder hvor det ikke finnes så mye innhold (enda). Da gjelder det å slå til! Følg godt med i det området du blogger om, hvis det plutselig begynner å dukke opp noe nytt, trendy eller aktuelt så gjelder det å være rask på labben.
Her er det litt å holde styr på, så det aller beste tipset jeg kan gi deg er å bruke utvidelsen Yoast SEO – Som gjør søkemotoroptimalisering for blogginnlegg enkelt. Dette verktøyet er gratis og gir deg en god oversikt over grep du bør gjøre i innlegget hvis du ønsker å komme høyere i søkemotorer.