Bruker du din sterkeste hukommelsessans når du leser til eksamen? Forskning viser at luktesansen er den sansen som har den sterkeste koblingen mot hukommelsen. Her er en måte du kan bruke dette i praksis i eksamenslesingen.
Les også: Husk mer til eksamen med memoteknikker
Har du noen gang opplevd at en liten duft plutselig bringer deg tilbake til barndommen i nærmest krystallklare bilder? Luktesansen blir ofte kalt den «glemte» sansen, men er nettopp den sansen som hjelper deg huske best og lengst. Flere studier viser en sterk kobling mellom luktesansen og hukommelsen vår, og vi får stadig en bedre forståelse av denne sammenhengen. Men hvordan kan du bruke dette i praksis for å huske bedre til for eksempel en eksamen? Kan kamferdropsen være til hjelp?
Luktesansen – En snarvei til gamle minner
Når du opplever at en duft tar deg tilbake i tid og lar deg huske gamle nærmest glemte minner, så er det en kompleks, men genial prosess som skjer mellom nesen og hjernen din. Nesen din består av rundt tusen ulike sensorer som kjenner igjen ulike duftmolekyler. Når du opplever en spesiell duft så vil det i realiteten si at sensorene i nesen din har kjent igjen en liten kombinasjon av de over 1 million duftmolekylene som finnes. Dette fungerer nærmest som et puslespill, hvor duftmolekylene passer inn i ulike sensorer. Med andre ord vil det finnes helt enorme antall kombinasjoner av dette puslespillet.
Memories, imagination, old sentiments, and associations are more readily reached through the sense of smell than through any other channel – Oliver Wendell Holmes
|
Luktsignalene fra sensorene i nesen sendes direkte inn til det limbiske systemet i hjernen din hvor senter for både følelser (amygdala) og minner (hippocampus) ligger. Du har med andre ord en direkte link mellom sensorene i nesen og området i hjernen som behandler følelser og minner. Selvom det fortsatt er mye vi ikke vet om luktesansen vår, så er det altså helt klart at den har en sterk kobling til hukommelsen vår.
I en svensk studie ble denne koblingen mellom lukt og hukommelse undersøkt nærmere i praksis. I dette studiet ble en gruppe 70-åringer bedt om å knytte et minne til utvalge ord og bilder med og uten utvalgte lukter. Da de ble utsatt for ulike lukter rapporterte de både om en reise i hukommelsen mye lenger bak i tid og en mye sterkere opplevelse av minnene. Luktesansen ble altså nesten som en snarvei tilbake til gamle minner.
Hvordan bruke luktesansen i eksamenslesingen
Etter å prøvd ut ulike memoteknikker i eksamenslesingen med stort hell, ble jeg enda mer fascinert og nysgjerrig på hvordan hukommelsen faktisk fungerte og hvordan jeg kunne utnytte dette i eksamenslesingen min. Dette var kanskje min måte å prokrastinere på i eksamenstiden, men det skulle altså vise seg å være nyttig.
For the sense of smell, almost more than any other, has the power to recall memories and it is a pity that we use it so little. – Rachel Carson
|
Da jeg kom over en artikkel som omhandlet koblingen mellom lukt og minne (2), så bestemte jeg meg for å prøve dette ut i praksis. Spørsmålet ble bare hvordan i alle dager jeg skulle lukte pensum? Løsningen jeg endte opp med var å kjøpe inn drops med mange ulike smaker/lukter. Jeg tenkte at det ville være viktig at dette var drops som jeg ikke hadde smakt før, slik at de ikke skulle hente frem andre minner enn de jeg trengte.
Under eksamenslesingen spiste jeg en spesiell drops til hvert av de ulike emnene jeg leste om, slik at jeg skulle knytte minnene fra den delen av pensum til akkurat den spesielle smaken og lukten. Når jeg så kom på eksamen hadde jeg med meg tilsvarende drops (Og joda, noen rare blikk ble det jo). Når eksamensoppgaver fra et spesielt emne dukket opp spiste jeg de dropsene som hørte til akkurat det emnet. Effekten, slik jeg følte det under eksamen, var at jeg fikk opp ganske gode og klare bilder fra selve eksamenslesingen, de notatene jeg hadde gjort meg og i flere tilfeller også ganske detaljerte minner fra sidene i boken.
Kanskje dropslesing eller andre tilsvarende metoder kan være det lille ekstra du trengte i eksamenslesingen? Uansett så skader det ikke å prøve å ta i bruk et av dine beste verktøy, luktesansen, når du ønsker å klistre minner til hjernen. Lykke til på eksamen!
1. Forskning.no – Derfor trigges hukommelsen av lukt (24.04.2014)
2. NRK.no – Husk bedre – Bruk nesen (10.11.2008)
3. University of Queensland – Research sheds light on links between memory and smell (18.03.2014)
Litt far out innlegg, men absolutt interessant. 🙂
Hehe, ja innlegget er nok litt utenfor boksen.. 😉