Myten om ny vane på 21 dager – Så lang tid tar det egentlig


Hvor lang tid bruker du på å etablere en ny vane? 21 dager? 30 dager? Disse tallene er utbredt, men dessverre også mer en myte enn noe annet. Det riktige svaret er nok nærmere 66 dager skal vi tro studier på området, men det er likevel ikke så enkelt.


Les også: Slik lykkes du med nyttårsforsettet ditt

Du har kanskje hørt at hvis du skal få en vane til å sitte så må du utføre den over 21 dager, men stemmer dette? Dette og andre «magiske» tall, som 30 dager, er blitt så utbredt at nesten ingen virker å stille spørsmål til det. Dessverre er det ikke nødvendigvis så enkelt, noe du kanskje har oppdaget selv i forsøk på å endre vaner. Jeremy Dean har i boken «Making Habits, breaking habits» sett nærmere på denne myten, og hvor lang tid det egentlig tar å etablere nye vaner.

Most people believe that habits are formed by completing a task for 21 days in a row. Twenty-one days of task completion, then voila, a habit is formed. Unfortunately, this could not be further from the truth. – Jason Selk

Hvordan oppstod myten?

«Hvor lang tid tar det å endre en vane?», da Jeremy Dean søkte på dette i Google dukket de samme resultatene opp overalt. Fasiten var visst 21 dager. Det stod gjerne også at dette var basert på forskning, men uten å referere til den aktuelle forskningen. Kanskje fordi de har tatt tallet fra andre som har tatt tallet fra andre? Da Jeremy begynte å dukke videre ned for å finne svaret oppdaget han at det var særlig ett forskningsstudie som så ut til å være roten til tallet 21.

Maxwell Maltz var en plastisk kirurg som i 1960 publiserte boken «Psycho-Cybernetics» som ble solgt i over 30 millioner eksemplarer. I boken skrev Dr. Maltz at mennesker som hadde operert nesen eller amputert et lem vanligvis brukte 21 dager i gjennomsnitt på å bli vant med endringen. Han så også en sammenheng til egne vaneendringer i sitt eget liv og basert på dette konkluderte han med at mennesker ville bruke minimum 21 dager på å venne seg til en hvilken som helst stor endring i livet.

Etter denne bokutgivelsen har bruken av tallet 21, men også 28 og 30, eksplodert i selvhjelpsindustrien og brukt blant annet av Zig Ziglar, Brian Tracy og Tony Robbins., men som oftest virker ordet «minimum» å være utelatt. Den ene refererte til den andre og som referete fra en tredje som i en lang rekke av hviskeleken. Til slutt forsvant den opprinnelige kilden, en kilde som i utgangspunktet ikke var særlig robust til å begynne med.

Les også: Hvordan vende vonde vaner

Hvor lang tid tar det egentlig å forme en ny vane?

Så om det ikke tar 21 dager, hvor lang tid tar det da egentlig å etablere en ny vane? Heldigvis finnes det i dag betraktelig bedre forskningsstudier å basere seg på enn en vag sammenligning mellom amputering og vaneendring gjort av en plastisk kirurg på 60-tallet. Og svaret er nok ikke så enkelt som et enkelt tall, men hvis du likevel skal ha det så er det nye magiske tallet altså 66 dager. Se opp for nye selhjelpsbøker som «Bli rik på 66 dager» eller «Bli røykfri på 66 dager»

Det beste svaret for hvor lang tid det tar å endre en vane er rett og slett at dette er helt avhengig av hvilken type vane som skal endres, på personen som skal endre den (og hvor sterk viljestyrken er) og omgivelsene.

The truth is that it will probably take you anywhere from two months to eight months to build a new behavior into your life — not 21 days. – James Clear

I et studie ledet av psykologiforsker Philippa Lally ved University College London, ønsket de å se nærmere på hvor lang tid det faktisk tar å etablere en ny vane. Studiet omfattet 96 personer over 12 uker, hvor hver person valgte seg ut én ny vane. Fremgangen ble overvåket over de neste 12 ukene, men vekt på om vanen var blitt utført og ikke minst hvor automatisert den føltes.

Resultatet av denne studien var at det tok alt fra 18 til 254 dager å etablere en ny vane. I gjennomsnitt brukte forsøkspersonene 66 dager å etablere den nye vanen. Det finnes med andre ord ingen fasitsvar eller magiske tall her. Kanskje ikke helt uventet kom det også tydelig frem av studiet at det var de små enkle vanene som tok minst tid å etablere, mens de som krevde betraktelig mer viljestyrke tok også mye lenger tid før de føltes automatisert.

Du må altså beregne betraktelig mer enn 21 eller 30 dager om du ønsker å etablere en ny vane i livet ditt. Hvis du ønsker å ha den nye vanen i all overskuelig fremtid, så er det kanskje heller ingen poeng i å sette seg en tidsramme, men heller utføre vanen helt til det faktisk er en vane. Men gjør det noe om du går glipp av en dag eller to?

Det gjør ingenting om du går glipp av en dag eller to

Å endre en vane kan ofte virke som et «alt-eller-ingenting»-prosjekt. Dette har du kanskje observert (eller opplevd selv) hos for eksempel røykere og snusere som prøver å slutte. De har kanskje greid å være røyk- og/eller snusfri i flere uker, men så «sprekker» de, som de så fint kaller det. Én røyk ble røykt og vips var visst hele prosjektet over. Men sannheten er nok at det ikke er den ene røyken som var avgjørende, det var det de gjorde etter denne ene røyken.

I samme studiet, fant de nemlig ut at det å gå glipp av en mulighet eller to til å utføre den nye vanen ikke hadde noen effekt på etableringen av vanen. Det er altså ikke slik at du begynner fra scratch etter å sviktet vanen en gang eller to, tvert imot, du er fortsatt langt inne i prosessen med å endre vanen. Men dette forutsetter jo selvsagt at du ikke selv velger å gå tilbake til scratch ved å avslutte vaneendringsprosjektet, bare fordi du «sprakk» en gang.

it doesn’t matter if you mess up every now and then. Building better habits is not an all-or-nothing process. – James Clear


Anbefalt bok om temaet:


1 hendelser på “Myten om ny vane på 21 dager – Så lang tid tar det egentlig”

  1. Bra innlegg om et viktig tema. Min erfaring er også at det er høyst variabelt hvor lang tid det tar å innarbeide en ny vane. I starten må man ofte tvinge seg selv til å gjennomføre den nye vanen hver dag, men etterhvert blir den mer og mer «automagisk». Akkuart når man går fra selvtvang til etablert vane er derfor litt vanskelig å si.

    Det du skriver om at myter og halvsannheter blir resirkulert i selvutviklingslitteraturen, er jeg helt enig i, og det finnes mange eksempler på dette. En slik halvsannhet som jeg selv har stusset på, er historien om når Roger Bannister for første gang sprang en engelsk mil på under fire minutter. Jeg har flere ganger lest at ALLE var enige om at det var helt umulig å løpe en engelsk mil på under fire minutter, og at hjertet ville eksplodere osv. hvis man forsøkte. Mon tro om det virkelig var slik at ALLE var enige om dette? 😉 Historier har det med å bli forenklet over tid, og til slutt kan man stå igjen med en utgave av historien som bare delvis er i tråd med det som egentlig hendte.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Skroll til toppen