Foto: Clay Banks / Unsplash
Det er mye penger å spare i å ha gode sparevaner i hverdagen. Kom deg raskere til sparemålet med enkle grep som å kutte ut småkjøp som du egentlig ikke trenger og se etter rabatter når du først må kjøpe noe.
Du skal ikke kimse av effekten av bittesmå vaner over tid, og det samme gjelder selvsagt de økonomiske vanene du har i hverdagen. Som med alle andre uvaner, så har de en tendens til å hope seg opp i hverdagen uten at du er bevisst på det. Det er her nøkkelen ligger, bli bevisst på de hverdagslige økonomiske vanene du har og ta grep om disse. Det skal ikke mange kronene til hver dag for at dette skal utgjøre store beløp over tid og ikke minst for å ta deg nærmere dine sparemål.
1. Trenger du egentlig å kjøpe det?
Hvor mye av forbruket ditt er egentlig ubevisst sløsing? Ting du kjøper, men som du egentlig ikke trenger eller som gir deg særlig mye igjen for pengene? Blir du bevisst på det daglige forbruket ditt, vil du nok fort kunne oppdage mange ting du egentlig ikke trengte å kjøpe.
Det er lett for å glemme de mange bitte små kjøpene som blir gjort i hverdagen. Beløpene er gjerne så små og sporadiske at du ikke merker noe til pengene som forsvinner i øyeblikket. Hvis du derimot tar kalkulatoren fatt og regner på hva disse småbeløpene vil utgjøre per år, så vil du nok fort komme på andre tanker.
Gjør deg selv litt mer bevisst i hverdagen når du handler, hva du faktisk putter i handlekurven og hvilke impulser du får til å kjøpe ulike ting. Regn gjerne også på hva slik kjøp vil koste deg i et lengre perspektiv. Dette vil gjøre det enklere å få vanen med å kutte kjøpene av de tingene du egentlig ikke trenger og som ikke er verdt å bruke dine hardt tjente penger på.
2. Kan du få kjøpt det billigere?
Det er ikke alt du kan kutte ut å kjøpe, noen ting trenger du og da gjelder det å ha vanen inne med å sjekke om det er mulig å få det du skal kjøpe billigere. Det finnes ofte rabatter, salg eller andre måter å skaffe noe billigere på.
Når du har bestemt deg for å kjøpe noe du trenger, så skal det i dag bare noen tastetrykk til før du har bestilt og varen er på vei til postkassen din. Hvis du legger til deg vanen i å bruke noen ekstra tastetrykk hver gang du handler på nett, så vil du fort kunne spare mye penger i det lange løp.
Ikke klikk kjøp med en gang! Ofte vil du kunne finne rabattkoder på akkurat den nettbutikken du er i, f. eks gjennom tjenesten Tripplo. Her er det bare å søke opp nettbutikken og se om det finnes en rabattkode for det du har tenkt å kjøpe. Jeg har selv mange ganger spart mellom 5-30% på å bruke noen sekunder på å sjekke etter rabattkoder før jeg klikker kjøp i nettbutikken. Et annet tips er å alltid sjekke sammenligningstjenester som Prisjakt, hvor du kan se hvilke nettbutikk som har varen til lavest pris. Ikke minst, kan det være lurt å vente (hvis du kan) til det er salgsesonger eller kampanjer.
3. Finnes det andre alternativer?
Første løsninger er ikke nødvendigvis den beste. Hvis du har et behov som må dekkes, spør deg selv, kan behovet dekkes på andre billigere måter?
Når du står ovenfor noe du trenger, et behov som må dekkes, så er det lett for å hive seg etter første og beste løsning (kanskje den første du så reklame for eller som dukket opp i google søk?). Men dette er ikke nødvendigvis den beste løsningen, bare fordi den dukket opp først. Tenk deg om hvilket behov som ligger bak det du ønsker å kjøpe, kan det dekkes på andre måter? Her gjelder det å tenke litt utenfor boksen.
Du kan for eksempel ta en titt på Finn og se om du kan kjøpe noe brukt, eller kanskje leie tingen gjennom leietjenester på nett (F. eks Fjong for å leie klær til høytidelige eventer), du kan se om du kan låne eller spleise med noen for å kjøpe det du trenger, se etter alternativer som å se etter nærmeste treningsapparatertrene istedet for å kjøpe medlemsskap på treningssenter. Poenget her er enkelt og greit – Tenk gjennom hvilket behov som ligger bak kjøpet og se om det finnes billigere måter å dekke det på.