skriveprosess

7 Tips for å etablere god skriverutine som bringer skrivegleden tilbake

Etabler skriverutinen som får deg i skrivemodus hver gang uten å miste piffen og interessen for bloggen eller bli stoppet av den beryktede skrivesperren!

Les også: Fra skrivesperre til skrivefoss

Tørker bloggen din ut? Sliter du med å finne tid til å skrive og når du endelig får tid blir du hindret av den beryktede skrivesperren? Frykt ikke, du er ikke alene. Jeg har vært der, og jeg vil tro de fleste bloggere på et eller annet tidspunkt har vært der, mange med en død blogg som resultat. Heldigvis er løsningen relativt enkel – Etabler en god skriverutine og hold deg til denne. 

Enkelt, ikke sant? Nei, det er nok ikke så veldig enkelt alltid å etablere den gode skriverutinene. Det tar tid og det tar innsats, men kanskje viktigst av alt, det krever interesse.

For interesse er stikkordet her.  En god skriverutine er ikke noe du skal måtte kjempe deg gjennom, det skal være et støtte for deg. Den skal underbygge skriveprosessen din og samtidig sørge for at du stadig finner tilbake til den interessen som opprinnelig fikk deg til å begynne å blogge. 

Fordelene med å ha en god skriverutine og prosess

Nedenfor finner du noen tips til hvordan du kan etablere den gode skriverutinen, tips jeg selv har benyttet meg av med hell og som har bidratt til å holde liv i bloggene mine over mange år (Har tross blogget i snart 10 år nå).

Når du har klart å etablere en god skriverutine, kan du se fram til mange fordeler:

  • Bedre skrivefokus: Når du har en fast rutine for når og hvordan du skriver, vil du oppleve at du faller mye raskere inn i skrivemodus enn når du ikke har skrevet på en stund.
  • Rask og effektiv skriving – Med bedre fokus blir også hele skriveprosessen raskere og mer effektiv, det sier vel seg selv igrunn.
  • Mer kontinuitet i bloggen din – Når du har en god skriverutine så vil det selvsagt også resultere i at bloggen din får mer regelmessige innlegg som igjen sørger for at lesere stadig kommer tilbake.
  • Mange flere ideer til innlegg – Med hyppigere og mer fokusert skriving vil du også oppleve at det blomstrer opp med nye gode ideer til blogginnlegg. Dette skjer også når du har faste tider du skriver på, da begynner underbevisstheten plutselig å jobbe med nye ideer i den perioden du IKKE skriver.

Men okei, nok om fordelene med en god skriverutine. La oss svinge oss rundt og se hvordan vi kan «hooke» deg opp med en slik rutine som kan gi deg utæmmelig mengde skrivefokus og nye ideer. 

7 tips til hvordan etablere en god skriverutine

En god skriverutine skal sørge for at du hver gang raskt faller inn i en fokusert skrivemodus og som helst får deg til å finne tilbake til gleden med å skrive. Ved å svare på spørsmålene under vil du finne ut når, hvor og hvordan du bør etablere din skriverutine. 

1. Når har du den største gleden av skrive?

Jeg vet ikke med deg, men min skrivelyst og kreativitet varierer veldig tidsmessig. Finn ut når du skriver best og har størst glede av skrive. Når bobler kreativiteten mest? Grytidlig om morgenen eller langt inn i de sene nattetimer? Eller kanskje rett etter jobb? Finn din skrivetid. PS: Her kan det også være fordelaktig å skille skriveprosessen ytterligere, f.eks en tid for idemyldring, en for kladding, en for korrektur og siste finish før publisering. Prøv deg fram.

2. Hvor faller du raskest inn i skrivemodus?

For min del har det ofte mye å si hvor jeg sitter å skriver. Dette innlegget for eksempel er skrevet på en kaffe (Bildet over tok jeg nettopp). Her faller jeg naturlig inn i skrivemodus fordi det er det jeg forbinder med å sitte på kaffe med laptop. Jeg rekker knapt å åpne laptopen før jeg er i gang. Men det kan selvsagt være noe annet for deg, kanskje en spesiell god stol, pult eller rom hjemme hvor du kan skrive fokusert og uten å bli forstyrret og hvor du kan rett og slett kose deg med skrivingen.

3. Hva distraherer deg? (Fjern disse)

Det hjelper lite å ha tid og sted om hodet og øyne er en helt annen plass. Sørg for å fjerne alle distraksjoner som kan være en hindring for skrivemodusen din. Så være mobiltelefon, andre mennesker, nettaviser, TV, barn eller hva enn det måtte være som hindrer deg i å fokusere på skrivingen og kun skrivingen. Selv bruker jeg et program som hindrer meg i å gjøre noe annet enn å skrive på PCen: Les om hvordan jeg gjør det her: Fokusert skriving uten distraksjoner.

4. Hva hjelper deg inn i skrivemodus? (Ha dette lett tilgjengelig)

Har du noe som hjelper deg å komme inn i en god skrivemodus? Ha dette alltid tilgjengelig når du skal skrive, der du skal skrive. Kanskje er det å lage et lite rituale med en god kopp kaffe eller te før du setter deg ned å skriver. Kanskje er det en spesiell musikk som hjelper deg inn i flytsonen.

5. Hvilke verktøy trenger du for en god skriveprosess?

Ikke minst, gode verktøy for den jobben du skal gjøre er alfa og omega. Som blogger vil dette kanskje i stor grad handle om PCen du skriver på. Selv gikk jeg nylig til innkjøp av en ny PC for blogging. Her var tastaturet prioritet 1 og må legge til at det gjorde underverker å skifte til et nytt og fantastisk tastatur! Ellers gjelder det jo å sitte godt med god belysning og alt det der.

6. Hva opptar deg for tiden? Skriv om det! (Hvis det passer seg…)

Når du går fra hverdagen, med jobb, studie venner og alle utfordringer du har der til å skulle skrive kan det av og til være vanskelig å skifte fokus. Istedet vil jeg anbefale deg, hvis du ikke har en for spisset nisjeblogg, å ta med deg det som opptar deg i hverdagen inn i skrivingen. Det er utrolig hvor effektivt det er å skrive innlegg basert på det hjernen allerede har jobbet masse med den siste tiden. Og ikke minst er det en god prosess nettopp for å bearbeide det hele og finne nye gode løsninger.

7. La skrivestunden være hellig, og noe du kan glede deg til

Helt til slutt – Hold skrivestunden hellig så langt det går! Prøv å unngå å planlegge andre ting i tidsrommet for den gode skriverutinen din. La det være en stund du ser fram til, en stund hvor skrivegleden får lov til å gnistre!

Og et lite tips til, forsøk å unngå å skrive for mye utenom skrivestunden din. Det høres kanskje underlig ut, men du verden så raskt du havner inn i skrivemodus når du har gått rundt å tenkt og drodlet på noe du ønsker å skrive. La underbevisstheten gjør sine underverker, i perioden hvor du ikke skriver. 

En god skriverutine er ikke noe du skal måtte kjempe deg gjennom, det skal være et støtte for deg. Den skal underbygge skriveprosessen din og samtidig sørge for at du stadig finner tilbake til den interessen som opprinnelig fikk deg til å begynne å blogge.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Skroll til toppen